Ünnepség Urában, az Idősek Világnapja alkalmából

Énekkar előadása

2017.szeptember 29-én 14 órai kezdettel került megrendezésre, az immár hagyománnyá vált Idősek Világnapja alkalmából tartott rendezvény Urában.

Bálintné Dorogi Dorina az önkormányzati hivatal ügyintézője röviden köszöntötte a megjelenteket, melyet követően az Urai Énekkar előadta a Nyugdíjas Himnuszt.

Az urai óvodások és általános iskolások műsora méltó tisztelgés volt a legifjabb nemzedék részéről azok felé, akik hosszú munkában töltött évek után megérdemelt nyugdíjas éveiket töltik (óvodai felkészítő pedagógusok: Kiss Andrásné, Mosolygő Miklósné; általános iskolai felkészítő pedagógusok: Molnárné Paládi Éva, Kanyó Tibor Tamás)

Karácsony Sándor polgármester beszédében emlékeztetett rá, hogy az Idősek Világnapja a társadalom lelkiismeretének napja az idősek irányába, hiszen tartozása van az idősebb nemzedék felé. Előadta, hogy a fiatalabb generációknak tudomásul kell vennie, hogy a világ nem velük kezdődött, elődeik teremtették meg a jelent, sok áldozattal járó tevékenységükkel már megtették azt, amit a családjuk, szűkebb hazájuk és az ország elvárt tőlük. Gyermekeinket az idősek iránti tiszteletre és szeretetre neveljük, hiszen Ők nem terhet, hanem felbecsülhetetlen értéket jelentenek élettapasztalatukkal. Köszönetét fejezte ki több évtizedes munkájukért, önfeláldozásukért, küzdelmes életükért, hogy becsülettel felnevelték gyermekeiket és tapasztalatukkal könnyebbé tették életüket, hogy a legnehezebb körülmények között is tették a dolgukat, hogy létrehozták a jelent. A polgármester jó egészséget és a család nyújtotta örömöket kívánt a nyugdíjas évekre az ünnepelteknek. Figyelmeztetett arra, hogy az odafordulás, a szeretet és a figyelem ne csupán ezen a napon adasson meg az időseknek.

Kovács Sándor a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei 5. sz. országgyűlési egyéni választókerület országgyűlési képviselője köszöntőjében előadta, hogy akik itt „régebb óta fiatalok” azoknál a külső nem tükrözi a lélek korát, hiszen a szemekből kiolvasható a fiatalság. Nyáron, Nagygécen a magyarság 1100 esztendejéről tartott beszélgetésen elhangzott, hogy a történelem az emberi sorsok társadalomra gyakorolt hatásának papírra vetett rögzítése.

Ez azt is jelenti, hogy 25 évvel számolva negyvennégy emberöltő teszi ki az adott közösség történelmét. Isteni mértékkel ez a hosszú idő csak egy pillanatnak számít, ahogy a 90. zsoltár fogalmaz “Mert ezer esztendő előtted annyi, mint a tegnapnak ő elmúlása, és egy éjnek rövid vigyázása.” Nekünk azonban a jelen emberöltőiben kell élnünk életünket, életünk pillanatait, nevelni gyermekeinket, végezni munkánkat. Az időseknek pedig gyermekeik, unokáik érdekében végzett feladataik elvégzése után köszönet jár, ezért köszönetet mond az időseknek a saját 25 éves ciklusaikban megtett munkájáért. Az idősebb generáció létrehozta a jövőt, a fiatalabb generációnak pedig a múlt tiszteletével kell az újabb jövőt létrehoznia. Boldogságot, a gyerekek és unokák részéről sok mosolyt, egészséget és derűs éveket kívánt az ünnepelteknek.

A beszédeket követően az Urai Énekkar népdalokat adott elő nagy sikerrel (Karvezető: Molnárné Paládi Éva), amely után Kapitány Bálintné alkalomhoz illő ünnepi verssel köszöntötte a megjelenteket.

A következő fellépő Lingura Tibor volt, akinek az előadása felhőtlen szórakozást nyújtott az ünnepelteknek, majd a nyugdíjasokat az önkormányzat egy ünnepi ebédre látta vendégül

Az ünnepség Postás Józsi hatalmas sikert aratott műsorával záródott.